האם פגיעה בנפש נחשבת נכות בישראל?
בעוד פגיעות פיזיות מוכרות כנכות לכל דבר, לגבי פגיעה בנפש, יש לא מעט ויכוחים ולא מעט דיונים בנושא. האם היא מוכרת כנכות בישראל?
מה זו פגיעה בנפש ומי מתמודד איתה?
פגיעה בנפש היא דבר איננו מוגדר, בין היתר בגלל שלהבדיל מפגיעה פיזית היא לא דבר שבהכרח נראה לעין, לא תמיד יש לה השפעה על הגוף או על התנהגות חיצונית וגם לא מדובר בפגיעה שהיא בהכרח מיידית, מסביר אבנר הייזלר, מי שעוסק בתחום הביטוחים לא מעט שנים.
אנשים רבים מוצאים את עצמם מתמודדים עם פגיעות בנפש, בין אם מדובר בחרדות, דיכאון, פוסט טראומה, מאניה, ועוד. חלק מהמצבים הם מולדים וההתמודדות איתה היא מגיל צעיר, בעוד שחלק לא מבוטל מהמצבים נוצרים בעקבות חוויות שונות שחווים במהלך החיים, בין אם זה גירושים של הורים, פרידה מבן או בת זוג, מוות, פיטורים מעבודה, בעיות הסתגלות למקום חדש ועוד.
לפי אבנר הייזלר, יש הבדלים בין פגיעה פיזית לפגיעה בנפש, ואחד ההבדלים הוא, שבמשך השנים, פגיעה פיזית התקבלה כנכות באופן די מובן מאליו. לעומת זאת, פגיעה בנפש לא תמיד התקבלה כך, ולא תמיד היה אפשר לתבוע על מצב כזה פיצויים. גם אם אותה פגיעה נוצרה, למשל, במסגרת העבודה.
מה המצב כיום בישראל?
החברה בישראל עברה שינויים לא מעטים ביחס לפגיעות נפשיות, כמו בכל רחבי העולם, מציין אבנר הייזלר. כיום ישנה הרבה יותר מודעות והכרה, השיח הציבורי הרבה יותר פתוח כלפי אנשים שמתמודדים עם פגיעות כאלה.
מבחינת החקיקה ומבחינת ביטוח לאומי או חברות הביטוח, הרי שאין הבדל בין אנשים עם פגיעות פיזיות לאנשים עם פגיעות נפשיות, עם זאת, המודל הוא שסוג הנכות נקבעת על פי היכולות של האדם לבצע פעולות שונות ועד כמה הוא זקוק לעזרה חיצונית. לכן, במקרים רבים אנשים עם פגיעה בנפש, לא בהכרח מקבלים את מה שמגיע להם.
צריך לומר שכן ניתן לתבוע מקומות עבודה על רקע פגיעה בנפש, למשל, אם בוס מתעמר בעובדים שלו עד כדי כך שהוא גורם להם פגיעה מוכחת בנפש, או כל דבר אחר. הרי שבית הדין לעבודה יקבל זאת וידרוש מהמעסיק לפצות את העובדים.