תובענות ייצוגיות – המדריך המלא
תובענות ייצוגיות שונות מתביעות משפטיות אחרות במובנים שונים. המדריך שלהלן יעשה סדר בתחום ויבהיר את הדגשים המרכזיים.
מיהו התובע בתובענה ייצוגית
תובענות ייצוגיות הן תביעות משפטיות בתחום המשפט האזרחי. בשונה מתביעה רגילה, בתביעה ייצוגית ישנם אנשים רבים שניזוקו בשל המקרה והעובדות שמובאות בפני בית המשפט. עוד בשונה מתביעה רגילה, כאן ישנו אדם אחד שמגיש את התביעה ויוזם אותה, בשם קבוצה רחבה של אנשים. התביעה מוגשת על ידי עורך דין המתמחה בתביעות ייצוגיות. חיוני כי התובע יהיה אדם שניזוק באופן אישי ולכן החליט לתבוע.
איך מכירים בתביעה כתביעה ייצוגית
כמו כל תביעה אחרת, גם תובענות ייצוגיות מוגשות בנהלים הרגילים לבית המשפט. התובע איננו מורשה להגדיר את התביעה כייצוגית וזה נמצא אך ורק בסמכותו של בית המשפט. אם עורך הדין סבור כי מדובר בתביעה שעונה על הקריטריונים של תביעה ייצוגית, כלומר מייצגת נאמנה את האינטרסים של קבוצת אנשים רחבה, תוגש לבית המפשט בקשה לאישור. רק אם בית המשפט יאשר, הנושא יידון ויתברר כתביעה ייצוגית.
מהי "הסתלקות מתביעה"
בקבלת החלטה האם להגיש תובענה ייצוגית, חשוב להתייעץ עם עורך דין הבקיא בכך ואשר יוכל להעריך את סיכויי ההצלחה. יש לכך כמה טעמים. אם בית המשפט יהיה סבור כי סיכויי הזכייה קלושים, התביעה עשויה שלא לקבל מעמד ייצוגי. ללא הכנה מוקדמת עלול התובע לאחר השקעת זמן ומשאבים, להיאלץ לבחור בפעולה של הסתלקות מתביעה (כלומר וויתור על הגשת התביעה).
מדוע התובע זכאי לפיצוי מיוחד
כל אחד מקבוצת האנשים שהוגשו בשמם את התובענה יזכה לסך פיצוי אחיד, במידה ויקבע פיצוי. עם זאת, התובע הייצוגי מקבל פיצוי מיוחד מוגדל בשל עצם היוזמה, המשאבים והזמן שהשקיע בהליך (וזאת מעבר לשכר הטרחה שיקבל עורך הדין מאת הנתבע).
לפרטים נוספים על תובענות ייצוגית היכנסו לאתר של עורך דין שחר ולר