מהי הסכמה מדעת לטיפול רפואי?

הסכמה מדעת לטיפול רפואי

האם אתם יודעים כי לפני כל טיפול רפואי, בין אם מדובר בטיפול פיזי או נפשי, על המטופל להצהיר כי הוא מסכים ויודע מהו סוג הטיפול? הסכמה מדעת מאפשרת לכל אדם להיות אחרי לנפשו ולגופו, בעוד שכדי לתת את ההסכמה – יש לחתום על טופס ויתור או על כל טופס אחר שמעיד כי המטופל יודע מהו מהלך הטיפול, כמו גם מודע לסכנותיו ולהשלכותיו.

ההסכמה מדעת ניתנת על ידי חתימה, הסכמה בעל פה, או אפילו באמצעות הנהון שמסמל את המילה "כן" וזאת במצבים מסכני חיים.  על פי החוק, מטפל או צוות רפואי מכל סוג אינו יכול לטפל באדם שלא מודע לדרך הטיפול ולסיכונים הכרוכים בו, כאשר על כך מתבססת ההסכמה או העדרה.

כיצד יודעים מהו סוג הטיפול הדרוש?

כיום, בכל מוסד רפואי, בכל קליניקה או מוסד המגיש סיוע רפואי, על הצוות ליידע את המטופל אודות סוג הטיפול, מהלכו ומשמעותו. בכך המטופל יודע מה מתרחש או שמשפחתו מודעת לכל התהליך.

חשוב להבין כי לעיתים, הסכמה מדעת נעשית בצורה וורבלית תוך שהאדם שמסכים לאופי הטיפול, מצהיר זאת מול רופאיו ומול מטפליו. אם האדם אינו מעוניין בהליך רפואי או שאינו חתם על הטפסים המתאימים, אין על פי החוק לבצע את ההליך (אלא אם מדובר במקרים בהם מונה אפוטרופוס למטופל כמו גם במקרים של טיפול בקטינים).

הסכמה מדעת לטיפול רפואי

מדוע 'הסכמה מדעת' היא דבר חשוב?

משמעותה של הסכמת מטופל לביצוע כל פרוצדורה היא פשוטה ונוגעת לחוק האדם וחירותו. חוק זה טוען כי כל אדם אחראי לגופו ולנפשו בעוד שעליו להבין, להכיר ולהסכים לפרוצדורה רפואית הנוגעת לגופו ולנפשו.

בכך, במידה והתקיים  טיפול מסוג זה או אחר וזאת ללא מתן הסכמה מדעת – הרי שמדובר במקרה רשלנות רפואית. במקרה של רשלנות כזאת, בה צוות התרשל ולא ביצע את כלל הבדיקות והאבחונים, כמו גם לא יידע את המטופל אודות התהליך –  יש להתייעץ עם עורך דין רשלנות רפואית. עורך הדין יסביר לכם את הזכויות שלכם ואת הדרך לקבל את הפיצוי המתאים במידה ואכן התקיימה רשלנות מסוג זה.

סוגי טיפולים בהם יש לקבל את ההסכמה

טיפולי שיניים, טיפולים כימותרפיים, טיפול פסיכיאטרי, ניתוחים, בדיקות דם, בדיקת מי שפיר, צינתור כלי דם, טיפולי הפרייה, הפסקת הריון, היפנוזה, ועוד: כולם דורשים את הסכמת המטופל.

עוד ישנם הליכים רפואיים כמו הזרקות, הרדמות, ניתוחים ופרוצדורות בהם יידרש המטופל לקרוא את המידע הדרוש והתמציתי אודות סוג הפרוצדורה שעליו לעבור ולאחר מכן לחתום על טופס הסכמה מדעת.

בכל מקרה, יש תמיד להיות מודעים לנעשה ולהסכים או לא להסכים לטיפולים רפואיים מכל סוג , בין אם מדובר בפרוצדורה רפואית, פרוצדורה פלסטית או כל טיפול אחר.

כללי תביעות נזיקין
המשך לעוד מאמרים שיוכלו לעזור...
מתי אפשר לתבוע בגין לשון הרע באינטרנט
אם אתם נאלצים להתמודד עם מצב לא נעים לפיו מכפישים אתכם ברשת, חשוב להבדיל בין מצבים שבהם ניתן לתבוע...
קרא עוד »
ספט 29, 2020
ביטול עיכוב יציאה מהארץ
זה לא נדיר שאדם נתקע במדינה בגלל בעיות משפטיות מסוימות. זה יכול להיות בגלל, בעיות כלכליות או סיבוכים...
קרא עוד »
ינו 09, 2023
מתי מומלץ להיעזר בעורך דין צבאי?
עורך דין צבאי הינו עו"ד המתמצא בהיבטים המיוחדים של המשפט הצבאי, של ייצוג מול שלטונות הצבא, ליווי...
קרא עוד »
ינו 11, 2021